Wat is het verschil tussen bevlogenheid over en verslaafd zijn aan je werk?
De baan, de werkplek is voor vele van ons de plek waar we onze kwaliteiten tot verwezenlijking laten komen. Voldoening, financiële middelen, groei en plezier, het zijn resultaten die het verrichten van arbeid ons opleveren. De balans tussen privé en werk, is echter bij bepaalde groepen werkenden uit het lood. Daar kunnen vele redeneren aan ten grondslag liggen: persoonlijke situatie, betrokkenheid, en de omstandigheden op de werkplek. Echter redenen als: het goed willen doen, bang zijn om fouten te willen maken, perfectionisme, zijn van die oorzaken waardoor een ziekmakende neiging kan ontstaan, welke vaak leiden tot een verslaving.
De workaholic is een term die soms wel eens als een prestatie-aanduiding wordt misbruikt. Maar, het is een verslaving waarbij serieuze hulp nodig is van professionals. Soms kan het helpen om mensen te trainen op hun kwalificaties of een goed coachingstraject aan te bieden waarbij de weg naar een gezonde balans het doel is. Belangrijk is dat we het herkennen bij ons zelf en/of bij anderen. We lazen voor u een interessant artikel dat er wat verder op in gaat wat we graag met u delen: lees meer ….
arbeidspsycholoog Margôt van Stee:
“Je moet onderscheid maken tussen werkbevlogenheid en werkverslaving. De eerste groep wil graag werken en ervaart het als positief, de tweede groep werkt vooral uit angst om het bijvoorbeeld niet goed te doen.”
Lees ook:
- waarom-machtshonger-in-iedereen-zit
- behoefte-aan-creativiteit-weg-met-die-bureaustoel
- de-mens-is-een-succesvolle-diersoort-wat-vooral-te-danken-is-aan-ons-vermogen-tot-samenwerken