Skip to main content
We leven in een tijd waar de betekenis van ‘de grens’ op vele manieren geldt
Er zijn in vele opzichten grenzeloze mogelijkheden en tegelijkertijd bereiken we ook in vele opzichten ‘de grens’. De grens van wat we zelf aan kunnen, de grens van wat onze planeet aankan en steeds meer mensen gaan over de grens van datgene wat gezond voor ze is. Afgelopen week werd de noodklok weer uit de kast gehaald wanneer het gaat over werk gerelateerde stress- en burn-out klachten. De tijd om onszelf en onze omgeving serieus te nemen lijkt daar.

Waar stelt u ‘de grens’?
Een grens bewaken, een grens stellen of een grens ervaren. We kunnen er allemaal hele verschillende gevoelens bij hebben. In elke assertiviteitstraining en ook in elk burn-out traject zal het één van de belangrijke onderwerpen zijn. Wanneer we het van een meer preventieve en ook positieve kant bekijken, is de vraag wat we anders kunnen doen zodat we de eigen behoeften en gevoelens respecteren en de grens van anderen en onszelf respecteren.

De persoonlijkheid en valkuilen voor grenzen
Grenzen hebben vaak te maken met iemands persoonlijke drive. Veel gehoord: “Daar waar de kracht ligt, daar ligt ook vaak de zwakte”. Oftewel, de uitdaging in het bewaken van de grens; degene die zich snel verantwoordelijk voor iets of iemand voelt heeft de uitdaging/valkuil op ‘over-verantwoordelijkheid’. Is er een drive tot perfectie dan kan het weleens moeilijk zijn om rust te vinden en passeert u mogelijk uw eigen grens of die van een ander. Degene die erg loyaal en trouw is wil nog weleens compromissen ten koste van zichzelf of het eigen belang sluiten?
 
Is ‘Nee’ zeggen de manier om niet over de grens te gaan?
Wanneer de vraag gesteld wordt: “Hoe begrenzen en voorkomen we dat anderen over grenzen heengaan” is vaak het antwoord of de veronderstelling: simpel “leren nee zeggen”. Prima natuurlijk om helder “Nee” te zeggen. Toch hebben veel mensen er moeite mee. Veel simpeler in dat geval en vaak ook positiever ervaren ze om een alternatief te bieden. In de trant van, “wat fijn dat je dat vraagt en morgen komt mij nog beter uit” of ingeval je collega of leidinggevende iets vraagt met een prioriteit “ik snap dat het belangrijk is. Is er iets van marge in de deadline? Ik ga sowieso kijken wat ik voor jou kan doen.”
Het voorkomt de angst voor afwijzing, angst om de ander teleur te stellen en de behoefte aan waardering. Op deze manier zijn vele varianten om geen ‘nee’ te zeggen tegen de ander en ‘ja’ te zeggen tegen het eigen belang en behoefte.
Het enige wat dan nog nodig is, is het loslaten van oude patronen. En loslaten is ook een vorm van grenzen stellen. Waar we de volgende keer graag op terugkomen.
 
Effectieve tips voor grensbewaking

Neem de tijd als er wat gevraagd wordt. Zeker wanneer het een oud patroon is om snel ‘ja’ te zeggen. Bouw rust en ruimte in. Geef desnoods aan dat je er even over na wil denken. En niet onbelangrijk: luister ook goed naar de signalen van je lichaam.

Geef jezelf de ruimte om te oefenen. Wanneer het toch een keer voorkomt dat je je laat overhalen, weet dat er ook weer een volgende keer komt waar je het wel kunt doen zoals je wilt. Oefen eens met iemand die weet dat je op ‘Nee zeggen’ een issue hebt. Observeer eens iemand die het volgens jou heel goed kan om zijn of haar eigen grens te bewaken.

Werken aan zelfvertrouwen. Betekent in dit geval dat je stapsgewijs een ingesleten gedragsproces aan probeert te passen. Dat vraagt om moed en dus ook beloning voor jezelf. Je werkt eraan omdat je dit zelf de moeite waard vindt. Lekker in je vel zitten bouwt mee aan je zelfvertrouwen en dat maakt het makkelijker om grenzen aan te geven.

Bouw je eigen support cirkel. Deel je doel met je vriend(in), collega of misschien wel je leidinggevende. Vertel over momenten dat je het lastig vindt, specifiek bijvoorbeeld met die ene persoon. Praat over hoe je het aanpakt over je succes(jes), waarom je het doet etc. Zeker gedragsveranderingen vragen om een support cirkel. Het maakt het zoveel makkelijker.
Leestips: 
Is er een nocebo-effect bij 2e spoor re-integratie?
Van stress tot burn-out en vice versa
Mbti-tests geven waardevolle kennis voor managers
Is betrokkenheid de heilige graal van de werkgever en werknemer relatie?
De kwaliteit van een relatie laat zich zien bij het afscheid ervan
Hoe lang moet jij nog?
Wat ontdek je als je ook hoort wat er niet gezegd wordt?