Skip to main content
Re-integratie kan in de praktijk voor uitdagingen zorgen. Hoe re-integreer je succesvol en effectief vanuit een burn-out? Hoe houd je als leidinggevende zicht en aansluiting met je collega die terugkomt van een burn-out?

We hebben een aantal praktische en succesvolle AA tips op een rijtje gezet zoals wij graag werken:

Afstemming 
Altijd al een uitdaging bij re-integratie en in deze pandemie de key voor succes: afstemming. Zorg dat iedereen in de keten weet wat er gebeurd en wat er verwacht wordt van elkaar. Zorg dat er afstemming is in de adviezen naar de medewerker. Daar waar veel digitaal gebeurd is het makkelijk om elkaar uit het oog te verliezen. Goed om met regelmaat een digitaal-overleg of breder ‘digitaal keukentafel gesprek’ met alle betrokken ketenpartners binnen het verzuim te beleggen.

Afstand         
Wie re-integreert heeft de sociale steun en feedback van collega’s en leidinggevenden nodig. In de vorm complimenten een schouderklopje, maar ook de check op het opbouwschema. Ben bewust van het feit dat deze situatie vraagt om maatwerk door bijvoorbeeld wel even een digitaal ‘bij de koffieautomaat moment’ te creëren, of op het eind van de dag een wrap-up waarbij ruimte is voor feedback en check.
 
Afspraken    
Uiteraard klinkt dat voor de hand liggend. Toch blijkt in de praktijk dat vaak op de opvolging en het helder maken van afspraken kansen en mogelijkheden gemist worden. Dat geldt helemaal in deze tijd van Hybride werken. Een beetje thuis, ook wat op het werk. Afspraken over opbouw is het meest voor de hand liggend en toch is het ook goed om het perspectief en consequenties bij afspraken, of het niet kunnen of ‘willen’ van de opvolging te verhelderen. De wet en het UWV zijn tenslotte onverbiddelijk dus houdt het helder en transparant. De mantel der liefde en het iets teveel begrip kan bij een eventuele toets op het einde bij het UWV soms duur betaald worden.

Acceptatie
Onder de A van acceptatie is een hele waslijst weg te schrijven. Het allerbelangrijkste is de acceptatie van onszelf en van elkaar. Oftewel dat het nog niet zo snel gaat als wenselijk is er een. Dat het stap voor stap gaat. Dat veranderen veel energie kost. Dat meer jezelf zijn dan voor de burn-out en duidelijker je grenzen aangeeft kan leiden dat er minder ‘likes’ zijn. Allemaal zaken die vragen om acceptatie. Dat we als collega van iemand die terugkomt van een burn-out, in deze sowieso bijzondere tijden, niet uit moeten gaan van ‘zoals hij of zij was’ kan collectief bijdragen aan het acceptatieproces.
       
Afscheid
Afscheid en accepteren liggen heel dicht bij elkaar. Het één kan niet zonder het andere. Oftewel, is het goed om afscheid te nemen van verwachtingen gevoed door de ervaring hoe het was. Bij re-integratie is het ook van belang om elkaar de ruimte te geven tot nieuwe ontdekkingen. Voor de werknemer is het van het grootste belang om te proberen met een open blik naar de toekomst te kijken. Misschien is het ook wel tijd om afscheid te nemen van bepaalde taken of van de functie.
 
Leestips: 
Is er een nocebo-effect bij 2e spoor re-integratie?
Van stress tot burn-out en vice-versa
Mbti-tests geven waardevolle kennis voor managers
Job crafting zonder burn-out 5 tips