Tips voor een succesvolle re-integratie
Na 55 tot 100 dagen hervatten veel opgebrande mensen weer het werk, meestal gedeeltelijk. Maar niet meteen op topniveau en niet volledig. Dit heeft een goede reden. Als het bij de werkhervatting mis gaat en iemand stort opnieuw in, is de drempel om opnieuw het werk te hervatten vaak veel hoger. Hierbij een paar tips voor succesvol re-integreren.
1. Zorg voor overleg tussen huisarts, bedrijfsarts en eventuele coach of hulpverlener over je herstel. Dat voorkomt dat de huisarts twee maanden rust adviseert, de bedrijfsarts je over twee weken al wil laten beginnen met halve dagen, en de hulpverlener een uurtje per week prima vindt, over een paar weken, en dat langzaam uitbreidt (goed voor herstel van de breinschade). Hier ligt een belangrijke taak voor de hr van het bedrijf: maak beleid op de afstemming. Het gebeurt niet vanzelf.
2. Maak gedetailleerde afspraken over wanneer je welke taken hervat en hoe de ondersteuning hierbij is. Je kunt bijvoorbeeld eerst bij een andere afdeling of met andere taken beginnen voor je je eigen werk hervat, ook als leidinggevende.
3. Herhaal niet de fouten waardoor de burn-out is ontstaan. Bij de werkhervatting is het vaak het belangrijkste dat je je grenzen in acht houdt.
4. Houd na terugkeer bij wie je energie geven en wie energie slurpen, en beslis na een halfjaar of je in dezelfde functie wilt blijven of liever vertrekt. Ongeveer de helft van de mensen werkt na burn-out op een andere plek of in een andere organisatie.
5. Voor buitenstaanders geldt: denk niet dat iemand weer volledig aanspreekbaar is wanneer hij weer aan het werk gaat. De kous is daarmee nog niet af. Begeleiding op het werk van eventueel een mentor of coach is vaak nodig.