Zonder loslaten geen leven, het hoort bij het leven. Groeien op wat voor manier dan ook vraagt om loslaten. De peristaltiek van het leven. Zoals een boom zich voorbereidt op het komend seizoen. Toch ervaren velen het proces van loslaten als uitdagend, moeilijk en sommige vinden het haast onmogelijk. Dan is de spreuk van Søren Aabye Kierkegaard (19e-eeuws Deens filosoof) veelzeggend.
”Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen.
Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen.” Søren Aabye Kierkegaard
Loslaten en vasthouden als de peristatiek van de groei
Loslaten kan een cadeau zijn aan de ander en net zo goed aan jezelf. Het is feitelijk een blijk van vertrouwen. Loslaten is simpelweg het gegeven dat je niet langer vasthoudt. Vasthoudt aan wat was, wat je ergens van vindt en voelt of ergens waar je bang voor bent. Bevrijd worden van de ballast, dat wat energie opvreet, de negatieve gevoelens dat het anders had gemoeten. De vriend van loslaten heet ‘vertrouwen’ en de vijand van loslaten heet ‘controle’. Zo simpel blijkt het niet te zijn. Wij mensen zijn de intelligentste en meeste ontwikkelde zoogdieren en toch:
”De mens is het enige zoogdier dat terugkomt op plaatsen om voeding te zoeken, terwijl we weten uit eerdere ervaring dat het daar niet is.”
Vasthouden heeft dus duidelijke nadelen als het niet meer functioneel is
Vaak weten we wel dat een negatieve situatie/gedachte vasthouden stress veroorzaakt, de bloeddruk verhoogt en ons energie kost. De voordelen van loslaten worden helaas pas ervaren als de situatie anders is of de gedachten vervangen zijn voor positiviteit.
Wat levert loslaten dan op?
Naast dat het bevrijdend en opluchtend is, werkt het ook positief op onze groeicurve en fysieke gezondheid. Simpelweg omdat het rust en ruimt oplevert, waardoor er ruimte voor nieuwe dingen en verbindingen ontstaan. Natuurlijk roept loslaten gevoelens op omdat het de ‘oude’ behoeften verstoort, verwachtingen doorkruist en misschien dat laatste beetje hoop aan de horizon verdwijnt. Echter, waar er ‘los’ en het ‘laten’ gevraagd wordt, is het misschien toch echt wel de enige manier om weer richting de veel bejubelde en soms ongrijpbaar lijkende positieve flow te komen.
Tips voor loslaten
- Pak pen en papier. Probeer voor jezelf te beschrijven waarom je iets of iemand los wil laten. Kijk naar wat het je zou ‘geven’ en wat het loslaten je ‘kost’.
- Neem jezelf serieus! Ook je emoties zijn waardevol. Het zijn ook maar momentopnames. In de tijd, toekomst zal blijken dat die emoties van nu niet meer waren als wolken die door de wind weer meegenomen werden.
- Ben je eigen detective. Zet jezelf niet vast in je eigen gedachten, onderzoek ze, waar zijn ze? Als ik dat denk is dat om iets niet te voelen. Door kritisch te zijn heb je weleens kans dat je gepieker nutteloos lijkt, omdat je diepere emoties ontdekt.
- Doe het eens anders. Ga op ontdekkingsreis met jezelf door gewoon wat anders te gaan doen dan wat je gewend bent op zo’n moment. Ga naar buiten, ga bewust iets opzoeken wat je heel leuk vindt. Het kan soms helpen om te zeggen; “Nou en!’’ of ‘Wat zou ik een ander adviseren wanneer die in zo’n situatie om advies vroeg’?
Leestips:
Wat ontdek je als je ook hoort wat er niet gezegd wordt
Meditatie wat doet het echt met ons
Intuitie amateur psychologie
Hoe leer je luisteren naar je intuitie
Is er een nocebo effect bij 2e spoor re-integratie
Is betrokkenheid de heilige graal van de werkgever en werknemer relatie
Hoe lang moet jij nog
De wia-keuring bij het uwv het portaal van lourdes