Skip to main content

Deze blog gaat nu eens niet over de toename van elektrische auto’s, maar over hoe wij omgaan met onze eigen batterij. Hoe gaan we om met onszelf bij een toename van inspanning? Dat zal toch de vraag worden voor 2019.

Weer een beetje uitgerust zijn is niet voldoende. Moe opstaan en na een dag werken geen energie meer overhebben, dat kan in het nieuwe jaar misschien een keer voorkomen, maar mag zeker niet structureel zijn. Simpelweg omdat het ook schade aan onze batterij veroorzaakt. Natuurlijk weten we dat allemaal en toch doen we dit op deze wijze omdat we vinden of denken dat het nu eenmaal bij ons leven hoort.

Investeren in werkplezier
Eind vorig jaar liet het CBS weten dat 16% van werkend Nederland zich meerdere keren per maand psychisch vermoeid zegt te voelen door het werk. Twee jaar daarvoor lag dat percentage 3% lager. Laten we er collectief een punt van maken dat we het in 2019 niet meer normaal gaan vinden dat we leeg zijn. Te vaak zien wij dat werknemers te weinig variatie hebben in hun dag. Dat zij eenzijdige belasting en te veel werkdruk ervaren door deadlines en misschien wel een van de belangrijkste zaken, te weinig werkplezier ervaren. Als organisatie investeren in gelukkige medewerkers levert meer op dan welke investering ook!

Het creëren van een goed werkklimaat als maatwerk
Te vaak wordt er bij stress niet gekeken naar de oorzaken. De oplossingen zijn ‘one-sizes fits all’. In de spreekkamer van de arboarts wordt al snel naar het lijstje gezocht voor een cursus mindfullness of stressmanagement. Terwijl de vraag simpel zou moeten zijn: “Wat levert je energie en plezier op?” “Waarvan gaat jouw batterij weer in de oplaadstand?”.

”In onze praktijk boeken we verbluffende resultaten door mensen bewust te maken van hun energieniveau aan de hand van een stoplichtoefening.”

Wanneer we iets constructiefs tegen stress willen doen moeten we op zoek gaan naar de reden waarvan de batterij uitgeput raakt. Dat is maatwerk. Hard werken is niet erg, maar als het stoplicht in het rood komt is het zaak om bewust te worden hoe de weg terug te vinden is naar het groen. In onze praktijk boeken we verbluffend resultaat met mensen bewust maken van hun energieniveau aan de hand van een stoplichtoefening.

Laat mensen het werk doen dat bij hun past
‘Laat mensen het werk doen dat bij hun past’ klinkt als een open deur. Vanuit onze loopbaan interventies weten we maar al te vaak dat de mens of het werk niet, of niet méér bij elkaar aansluiten. Dat geldt inhoudelijk voor het werk, als ook voor de omstandigheden waarin dat werk wordt verricht. Steeds belangrijker binnen gezond werken is voldoende zeggenschap te hebben over hoe we onze tijd indelen. Autonomie in beslissing en de band(vertrouwens) met collega’s.
In die dynamiek is het dan ook belangrijk te kunnen groeien en nieuwe dingen uit te proberen aan de hand van job-rotation en simpelweg kennis vergaren.

Samen vormgeven aan loopbaanpaden om de batterij te blijven vullen
Het is ook in 2019 de uitdaging en verantwoordelijkheid om in gezamenlijkheid, werkgever en werknemers, vorm te geven aan omstandigheden waar het werkvermogen van onze menselijke batterij optimaal wordt ingezet. En wij dragen graag ons steuntje bij vanuit ons oplaadstation.

Tips:

  • Zet jezelf niet te veel onder druk en probeer werken onder deadlines te vermijden.
  • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, het maakt mentale vermoeidheid beduidend erger.
  • Het nemen van rustmomenten is zeer belangrijk. Een paar minuten rust geven je hersenen weer een boost.
  • Beoordeel je zegeningen op basis van je inzet, niet op basis van resultaten.
  • Voeg passie toe en reduceer je verantwoordelijkheden.
  • Zoek rust in de natuur en fysieke activiteiten voor de balans.

Leestips: 
Hoe creëer je een werkklimaat waarbij een werknemer groeit en je bedrijf rendeert?
Is betrokkenheid de heilige graal van de werkgever en werknemer relatie
Wat is het gezondheidsrisico van het nieuwe werken?
Behoefte aan creativiteit weg met die bureaustoel
De kans is groot dat jouw soort werk de komende 10 jaar verdwijnt
Hoe te ontsnappen aan het kantoormilieu van klagen over