Depressie door het werk zo kom je er vanaf, depressie verhelp je door meer stimulerende dingen te doen.
Veeleisend werk, een verziekte sfeer op kantoor, geen uitzicht op iets nieuws. Depressie zorgt voor veel verzuimdagen.
‘Ik kan me niets meer voorstellen bij het woord leuk, zegt Daphne. Ze heeft sinds een paar maanden een nieuwe baan die hoge eisen aan haar stelt en het is verbazend hoe ze is veranderd. Om de haverklap staan de tranen in haar ogen, haar gezicht is als een masker, geen glimlach breekt meer door. s Avonds is ze doodmoe. Ze sport niet meer, snoept te veel en voelt zich rot over haar gewicht. Ze had er altijd plezier in goed gekleed naar het werk te gaan, maar ongemerkt slaat de verslonzing toe. Een paar vriendinnen zijn al aan de antidepressiva, ook omdat ze vastlopen in hun werk en geen uitzicht hebben op iets nieuws. Daphnes trots weerhoudt haar, ze wil haar vriendinnen niet achterna.
Depressie leidt in Nederland tot de meeste verzuimdagen onder werkenden, blijkt uit onderzoek van het Trimbosinstituut (november 2011). Ook wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt depressie als dé ziekte van de eenentwintigste eeuw. Jaarlijks wordt in Nederland één op de vijf mensen depressief. De verwachting is dat dit aantal door onzekerheid en dreiging van de crisis nog kan oplopen.
Verziekte sfeer op het werk kan leiden tot depressie.
Controleverlies
Licht depressief kan iedereen worden die controleverlies voelt, te lang onder hoge druk staat, slecht slaapt en daardoor in een neerwaartse spiraal belandt. Daphne had het naar haar zin in haar vorige functie in de gezondheidszorg. Ze kreeg veel bevestiging, maar voelde zich na twee jaar niet meer uitgedaagd. Ze vond een nieuwe baan als projectleider bij de gemeente op het gebied van jeugdzorg. De functie leek haar op het lijf geschreven, maar de werkvloer bleek een wespennest. In de verziekte machtsverhoudingen ging ze kopje onder en verloor ze steeds meer controle. Ze twijfelde aan haar capaciteiten en dacht dat ze misschien beter als verkoopster in een winkel kon gaan werken. Maar ze was te moe om te solliciteren. Haar lichte depressie ontaardde in een ernstige omdat ze zich ziek meldde, zich terugtrok en zich met een deken over haar hoofd afsloot voor de buitenwereld.
Waar kreeg je vroeger energie van?
Het meest verfrissende wat ik in mijn studie psychologie over depressie heb geleerd, is de gedragstherapeutische visie: depressie verhelp je door meer stimulerende dingen te doen, meer zogenaamde S-plusjes.
Dingen doen die je vroeger leuk vond: dat is dus precies het tegenovergestelde van waar je behoefte aan hebt (je terugtrekken). Tot vandaag is dat mijn leidraad, ook als het in mijn eigen leven niet allemaal gaat zoals ik zou willen. Lastig is het wel, want als je je lamgeslagen voelt en jezelf niets waard vindt, denk je dat niets zin heeft. De S-plusjes kunnen het wat jou betreft wel schudden. Je helpt jezelf door te accepteren dat het weliswaar allemaal geen nut heeft, maar dat je toch de dingen gaat doen die je stemming vroeger verbeterden. In Daphnes geval:
- op zondagochtend zwemmen
- met een vriendin op een terrasje zitten
- skypen met haar vriend in Londen
- zich beter melden, de problemen op haar werk aankaarten en om steun vragen
En dit soort dingen werkt: door beweging maak je endorfines aan waardoor je je goed voelt. Sociale contacten bieden troost en verhogen je geluksgevoel. De problemen op het werk het hoofd bieden, geeft voldoening. Zo kom je uit die neerwaartse spiraal, ga je vanzelf anders tegen de situatie aankijken en geef je jezelf bijvoorbeeld niet meer de schuld van een nare sfeer op het werk.
Oplossingen: antidepressiva?
Bijna een miljoen Nederlanders doen bij depressieve klachten een beroep op de huisarts of psychiater voor antidepressiva. Zeker als het om ernstige depressieve klachten gaat., kunnen medicijnen werken. Maar kijk bij de milde variant liever naar de energiegevers in je leven en investeer daarin. Wat je werk betreft: maak zaken bespreekbaar en vraag steun. En zoek op tijd een andere baan als je dreigt vast te lopen.
Wat de vriendinnen van Daphne met hun uitzichtloze banen betreft: in plaats van antidepressiva te slikken, kunnen ze beter naar een oplossing in hun huidige werk- en privésituatie zoeken. Bijvoorbeeld meer uitdagende taken proberen krijgen. Eén vriendin wil over een paar jaar naar Italië verhuizen en leert nu voor schoonheidsspecialiste. Ze wil daar andere buitenlanders behandelen en verwacht dat de huizenprijzen in Italië zullen dalen. Dan profiteert ze zelfs van de crisis. En Daphne zelf? Die heeft besloten zich minder druk te maken en meer te ondernemen. En op het werk krijgt ze nu begeleiding.
Re-employ diensten:
bron: Intermediar