Er is veelal nogal wat spanning gedurende ‘De strijd tussen zoeken en vinden.’ De strijd om te vinden wat je zoekt, om dit goed en op tijd te doen, naar ieders tevredenheid te doen, etc. Een hoogst vermoeiend proces wanneer je je er even in verplaatst.
Waarom is het dan zo complex? Wat maakt het dan zo moeilijk om een vinder te worden? Ik ken mensen die vooral een zoeker blijven en weinig vinden. En dat geldt vaak op vele vlakken en vaak ook nog eens op meerdere vlakken tegelijk, helaas.
Kloppen onze doelen wel?
Laten we eerst eens kijken naar hoe we onze doelen stellen die we willen bereiken. En misschien allereerst naar wat ons daarbij beïnvloedt. In de maakbare wereld 3.0 lijkt alles haalbaar te moeten zijn, idealer te moeten kunnen, etc. Oftewel zijn het wel altijd onze doelen die we nastreven? Of is ons systeem zo gemanipuleerd dat het de doelen zijn die de marketeers ons opgedrongen hebben. Doelen om hun targets te verwezenlijken en middels allerlei kanalen boodschappen vertellen dat wij dit willen om ons gelukkiger te voelen, mooier te zijn, succesvoller te worden, er meer bij te horen etc. Kortom alles wordt eraan gedaan om het ons doel te maken.
Hebben ze je geleerd hoe je doelen stelt?
De meeste van ons zijn binnen een systeem van school/opvoeding opgegroeid. Hier werd vooral geleerd dat succes, de mooie en moeilijke dingen, de echt interessante banen en de grote resultaten slechts door enkele kan worden bereikt. Hard werken en veel investeren. Wanneer je de literatuur doorspit of grote beïnvloeders beluisterd dan zijn hierin de woorden vaak de principes van doelen stellen en perspectief creëren de middelen. Allemaal bevestigingen dat het niet zo makkelijk is en letterlijk ver weg ligt.
Toen ik, na jarenlang zoeken, van iemand begreep dat succes voor je voeten ligt en de hulptroepen daartoe vaak om je heen aanwezig zijn in je eigen netwerk, omgeving, of familie ging er een wereld voor me open.
Oftewel mijn ‘internal locus of control‘:
- Duidelijke doelen stellen,
- Met de juiste middelen en vaardigheden aan de slag,
- Met onvervalste inzet en de nodige volharding achter de doelen aan.
Werd vervangen/aangevuld met een nieuwe visie op succes uitgaand:
- De verbondenheid van de sociale omgeving en de natuurlijke bronnen.
- Het belang van harmonieuze relaties te onderhouden.
- Ambitieuze doelen kunnen worden bijgesteld, door een flexibele planning en aanpassingen om veranderende omstandigheden mogelijk te maken. Oftewel elke stap is er een.
Mijn ervaring en tevens advies is dat we het ons en onze omgeving makkelijker maken door beide visies te integreren. Geen pleidooi om onszelf er makkelijk van af te maken, zeker niet om over te schakelen op, ‘external locus of control‘. Oftewel: je krijgt wat het leven je biedt.
Wel een pleidooi om doelen te stellen die binnen onze eigen waarden en normen passen en realistisch zijn. Daarnaast vooral een pleidooi om ons vaker zelf in de positie van vinder te positioneren door strategisch en vooral effectiever om te gaan met onszelf. Oftewel, elke stap is er één om elke dag slimmer te gaan slapen dan dat je wakker bent geworden. En misschien het grootste inzicht…….de weg er naar toe levert vaak meer op dan het doel.
Leestips:
meditatie-wat-doet-het-echt-
wat-is-het-gezondheidsrisico-
krijg-ik-vandaag-wel-mijn-
feed-forward-heeft-meer-