Skip to main content
Ook in deze bijzondere tijd is het mogelijk om goed afscheid te nemen. De redenen kunnen eenzijdig zijn omdat iemand bijvoorbeeld disfunctioneert of omdat er noodzaak is om te reorganiseren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat beide partijen tot de conclusie komen dat ze toch niet goed bij elkaar passen of misschien simpelweg niet ‘het beste bij elkaar naar boven halen’, de duidelijke mismatch.

Communicatie
Wat de reden ook is, communicatie is ook nu essentieel. Werkgevers zijn vaak geneigd om als eerste te denken aan een oplossing middels een procedurestart. Zinvol is om allereerst eens goed met elkaar in gesprek te gaan. Binnen dat gesprek zou zo maar kunnen blijken dat je er samen uit kunt komen. Daarbij is dan de intentie om een vaststellingsovereenkomst af te sluiten. Praktisch gezegd: je gaat met wederzijds goedvinden uit elkaar.

De vaststellingsovereenkomst
Bij wederzijds goedvinden heet de overeenkomst, de vaststellingsovereenkomst (VSO). Het doel ervan is om met deze overeenkomst een beëindiging te creëren waarbij helderheid wordt geschapen aan de voorwaarden waarop en voorkoming van een onzekerheid of een verschil van inzicht. Het opgestelde document moet voldoen aan de vereisten, zodat de werknemer na ontslag aanspraak kan maken op een WW-uitkering.
 
Waar beide partijen wel aan moeten denken voor het gesprek:

1. De vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding
Bij een vaststellingsovereenkomst is er geen verplichting tot het uitkeren van een transitievergoeding. (Ook wel afhankelijk van wie het initiatief neemt.) Het kan een wijze zijn om vast te leggen of je gezamenlijk iets overeengekomen bent. Om voor elkaar ook weer de ruimte voor mogelijk nieuw perspectief te creëren. Het vertelt ook iets over de voorbije relatie. Een transitievergoeding wordt bepaald aan de hand van het aantal dienstjaren, leeftijd en bruto maandsalaris. Daarbij wordt de hoogte ervan mede bepaald door de wettelijke transitievergoeding als startpunt te hanteren.

2. Hoe ziet de toekomst van de werknemer er uit?
Wanneer er een transitievergoeding wordt afgesproken is het reëel om te verwachten dat zicht op ander werk door de werknemer gemeld wordt. Dat bepaalt uiteraard mede de hoogte van de vergoeding. Over het wel of niet mededeelzaam zijn van de werknemer heeft de rechter overigens al wel uitspraken gedaan. Wel een verplichting dus!

3. Stel je de werknemer vrij van werkzaamheden?
In de vaststellingsovereenkomst kan beschreven worden dat er nog wel of geen werk verricht wordt. Wanneer iemand vrijgesteld wordt kan het als onderdeel van een vergoeding worden gezien. Voor de verhouding kan het ook noodzakelijk zijn. En laten we wel zijn wat wil je nog van elkaar verwachten als jullie beide een andere focus en belang hebben.

4. Bespreek met elkaar het omgaan met referenties
Een vaak vergeten onderwerp en wel van groot belang. Relevante informatie die neutraal is, is ook belangrijk voor de potentiële werkgever. Zo kan een ieder weer zijn eigen toekomst bereiden. Wij komen in werkhervattingstrajecten veel stress en onwetendheid tegen bij kandidaten. Hoe hier mee om te gaan en wat er van te verwachten? Maar beter vooraf duidelijkheid.

5. Vooral voor de werkgever is het van belang om een bedenktijd in de overeenkomst op te nemen
De werkgever moet de werknemer wijzen op de mogelijkheid van twee weken bedenktijd. De werknemer mag er dus op terugkomen na de ondertekening. Iets wat de meeste werkgevers niet fijn vinden en het is wel wettelijk zo geregeld.

Belangrijk en ook wel noodzakelijk is, wanneer het gesprek voorbij is en de inventarisatie wederzijds is gedaan, om een arbeidsrechtspecialist een vaststellingsovereenkomst te laten opstellen. Met goed voorwerk hoeft het inzetten van de professional niet al te veel geld te kosten. Vanuit ons netwerk kunnen we voor jou hierin bemiddelen.
Leestips: 
Hoe wordt een baanzoeker een baanvinder de vijf-as
Ik gun je een goed afscheid
Een second opinion aanvragen bij een bedrijfs- of arbo arts biedt dat een oplossing

Leave a Reply